Osnivate porodicu

Osnivanjem porodice preuzimate veliku odgovornost. Vi ste neko od koga zavisi kvalitet života članova vaše porodice. Potrudite se da date maksimalan doprinos sa svoje strane, a mi ćemo vam pomoći da upravljate ličnim finansijama i na taj način obezbedite svoju porodicu.

Pravo je vreme da iznova sagledate svoje finansijsko stanje. Naš kalkulator kućnog budžeta pomoći će vam da uvidom u mesečne prihode i rashode sagledate kako zapravo upravljate ličnim finansijama. Razgovarajte sa svojim partnerom i zajednički napravite porodični finansijski plan. Automatsko praćenje kućnih finansija neće promeniti vaše navike, niti će imati svoj smisao ukoliko niste postavili cilj – štednja za letovanje, štednja za rođenje deteta, štednja za kupovinu automobila ili stana. Napravite priorite potreba, i trošite novac samo na neophodne stvari, kako biste mogli više uštedeti.

Isto tako, možete na početku meseca izdvojiti novac za mesečne račune, zatim za unapred utvrđen iznos štednje i ostatak podeliti na broj dana i broj članova porodice tako da utvrdite koliko novca dnevno može trošiti svaki član porodice. Ukoliko se opredelite za ovaj način upravljanja kućnim budžetom, pridržavajte ga se bez odstupanja.

Ako ste se tek venčali i živite kod roditelja ili ste podstanar, verovatno uveliko razmišljate o životu u vašem sopstvenom domu.

Ukoliko planirate da kupite stan, izbegavajte druge kredite ili kreditne kartice kako biste uštedeli više novca i time obezbedili veći procenat učešća. Ukoliko ipak, imate potrebu da se zadužujete pored planova za velike investicije, pogledajte uslove koje nude različite banke, sakupite dovoljno informacija o svakom proizvodu kako biste mogli da ih uporedite i donesete konačnu odluku.

Saveti
  • Zadužujte se samo u slučaju preke potrebe.
  • Potrudite se da svoje obaveze plaćate na vreme, jer ćete tako platiti manje nego da vam se zaračunavaju dodatni troškovi.
  • Redovnim plaćanjem stvarate svoju kreditnu istoriju redovnog platiše, što vam kasnije može olakšati uzimanje novog kredita.
  • Nastojte da sebe ne dovedete u poziciju da ne možete da platite svoje obaveze – nemojte se prezaduživati.