Добили сте бебу?

Ваша породица ће да се прошири за још једног члана? Долазак бебе на свет доноси бројне трошкове и додатна оптерећења за кућни буџет, као што су трошкови за храну, пелене, одећу итд. и често премашују очекиване расходе. Уколико нисте пажљиво управљали личним финансијама пре него што је нови члан породице ушао у вашу породицу, ни сада није касно да сагледате све месечне трошкове и направите приоритете - Калкулатор кућног буџета – линк- може вам бити од помоћи.

Добровољно здравствено осигурање

Док је беба мала потребно јој је више бриге и пажње. Неке мајке проведу много непроспаваних ноћи поред својих беба. Некада бебе плачу зато што су гладне, а некада зато што им нешто смета или их боли. Да ли сте икада дошли у ситуацију да у сред ноћи не знате шта ћете са бебом која непрекидно плаче?

Олакшајте себи бригу о бебином здрављу тако што ћете уплатити добровољно здравствено осигурање! Ова врста осигурања, у зависности од понуђених услова, може покрити трошкове специјалистичких прегледа, терапије, операција, лекова, здравствене заштите трудница и беба, превентивне заштите...

Распитајте се које осигуравајуће куће нуде ову врсту осигурања и пажљиво погледајте услове. Поред осигурања за бебу ви можете здравствено осигурати и све чланове своје породице. Проверите да ли одређено осигуравајуће друштво има уговор са широком мрежом здравствених институција!
 
У првој години живота и посете педијатру су учестале. Уплатом добровољног здравственог осигурања добијате картицу са којом обезбеђујете пријем без чекања у здравственим институцијама са којима осигуравајуће друштво има закључен уговор и лекарску негу у било које доба дана.

Најбољи начин да научите да управљате новцем, је да га рационално користите. То значи, трошите онолико колико имате и не задужујете се уколико то није неопходно. Уколико још одвајате извесну суму за штедњу, онда се може рећи да добро управљате својим финансијама.

Након пророђаја имате право на једнократну финансијску помоћ државе коју оставрујете родјењем првог детета, док ће вам код рођења другог или трећег детета држава уплаћивати одређене новчане износе кроз дужи временски период месечним уплатама на рачун.

Право на родитељски додатак остварује мајка за своје прво, друго, треће и четврто дете под условом да је:

држављанин Републике Србије,
да има пребивалиште у Републици Србији,
да остварује право на здравствену заштиту Републичког завода за здравствено осигурање

Захтев се може поднети најкасније до навршена три месеца старости детета! За додатне информације можете се обратити Секретаријату за социјалну и дечију заштиту, Тиршова 1.

Да бисте могли добро да управљате новцем треба на време да размишљате о повратку на посао и трошковима за чување детета. После породиљског одсуства поново се враћате на посао. Пре тога морате обезбедити неког ко ће бринути о вашем детету када сте ви одсутни. Дете можете уписати у вртић или обезбедити особу која ће га чувати код куће. Саветујемо вам да се на време припремите за додатне трошкове и направите кућни финансијски план.

Савети

Проверите коју врсту финансијске помоћи можете да добијете од државе по рођењу детета:

  • дечији додатак
  • родитељски додатак

Када купујете добровољно здравствено осигурање, добро се распитајте које услуге оно покрива (услуге здравствене заштите, осигурање за превентивне и специјалистичке прегледе, осигурање трошкова лечења, осигурање од тежих болести и хируршких интервенција) и одаберите оно које највише одговара вашим потребама.

Пре него што потпишете уговор тражите од представника или заступника осигуравајућег друштва са којим закључујете уговор да вам разјасни све одредбе

Мислите унапред и издвојте новац за школовање вашег детета. Свакако ће вам бити неопходан добар финансијски план.

Неке банке нуде могућност отварања бебиног рачуна. Бебин новац можете укаматити кроз један од видова штедње.