Калкулатори

КАЛКУЛАТОР КУЋНОГ БУЏЕТА

Калкулатор кућног буџета има за циљ да вам на једноставан начин прикаже како управљате својим приходима и расходима, колико новца трошите сваког месеца и како се то уклапа с вашим приходима. Уколико не ставите на папир где вам новац „одлази“, не можете имати тачну представу о томе колико се новца потроши за непотребне ствари.

Помоћу овог калкулатора можда ћете научити да је најбоља штедња, заправо, разборита потрошња.

КАЛКУЛАТОР ЗА ШТЕДЊУ - РОДИТЕЉСКИ

Добили сте бебу? Једног дана када ваша беба порасте у одраслу особу пожелеће да студира, да купи аутомобил или да пође на пут око света.

Израчунајте колико бисте новца уштедели до 18. године вашег детета ако бисте почели да штедите од дана његовог рођења.

Овај калкулатор има за циљ да покаже колико се новца може уштедети када новац држите у кући, а колико ако штедите у банци.

Зато, поставите себи циљ и штедите!

КАЛКУЛАТОР ЗА ШТЕДЊУ - ДЕЧИЈИ

Желиш да купиш бицикл или ролере? Мама и тата не могу увек да изађу у сусрет твојим жељама. Уколико штедиш сваки дан, чак и мали новчани износи могу да ти помогну да дођеш до жељеног предмета. Помоћу овог калкулатора сазнај колико новца можеш уштедети за једну школску годину!

КРЕДИТНИ КАЛКУЛАТОР - ГОТОВИНСКИ; ПОТРПШАЧКИ/СТАМБЕНИ

Размишљате да узмете кредит, а нисте сигурни да ли ћете моћи финансијски да одговорите на ту врсту обавезе? Кредитни калкулатор ће вам помоћи да сазнате колико ће бити ваше месечно задужење, колика је укупна цена кредита и колико камате треба да платите.

Уколико узимате кредит с променљивом каматном стопом, сазнајте уз помоћ калкулатора како се то одражава на укупну цену кредита, али и на ваше месечне обавезе.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЕДИТНЕ КАРТИЦЕ

Када кредит по основу револвинг картице плаћате у минималном обавезном износу, нећете увек лако изаћи из зачараног круга задужености. Зашто? Зато што вам се на крају сваког месеца зарачунава камата на остатак дуга и приписује главници, тако да се дуг значајно не смањује, јер износ камате није тако мали.

Овај калкулатор има за циљ да вам покаже колико, заправо, плаћате камате и колико вам је времена потребно да отплатите задужење по кредитној картици.

Саветујемо вам да, кад год вам то личне финансије дозвољавају, враћате више од обавезног минималног износа.

КАЛКУЛАТОР КРЕДИТНЕ ЗАДУЖЕНОСТИ

Кредити, а нарочито стамбени, и кредитне картице уколико их пажљиво не користите, или уколико дође до измене одређених околности (промена каматне стопе, промена посла), могу у једном тренутку почети да вам задају проблеме. Калкулатор кредитне задужености може да вам помогне да сагледате у којој мери је ваше задужење ризично.

Резултати теста засновани су на претпоставкама, па је важно да их не прихватате као реално стање. Различите околности у којима живите даће и различите одговоре сваком од вас појединачно.

Циљ овог теста је да вам пружи информације помоћу којих бисте могли да сагледате своје тренутно финансијско стање и тест не садржи било какав комерцијални савет. Уколико вам се учини да су ваши резултати теста забрињавајући, потражите помоћ и објашњење код личног банкара или финансијског саветника.

Саветујемо вам да, с времена на време, проверите своје финансијско стање користећи калкулаторе НБС, поготово уколико дође до премене одређених околности.

КАЛКУЛАТОР ЗА РЕФИНАНСИРАЊЕ КРЕДИТА

Рефинансирање кредита није увек исплативо. Намена овог калкулатора је да вам покаже да кредит није аутоматски јефтинији ако је каматна стопа нижа, а поготово уколико је продужен период отплате, без обзира на то што је месечни ануитет мањи. За детаљније информације у вези с кредитима за рефинансирање погледајте лифлет „Кредити за рефинансирање“.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПРЕВРЕМЕНО ВРАЋАЊЕ КРЕДИТА

Помоћу овог калкулатора можете сазнати како се превремена отплата кредита одражава на рату,укупну цену кредита, а посебно на износ камате.

Саветујемо вам да кад год вам то личне финансије дозвољавају, а уговором сте у могућности да то урадите превремено вратите више од стандардног месечног задужења или цео кредит и тако платите што мање камате.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПЕНЗИЈЕ

Помоћу овог калкулатора можете израчунати колико новца бисте имали за пензију уколико сада почнете да штедите. Све што треба да урадите јесте да одговорите на питања у вези са износом новца који планирате да издвајате за ту сврху и калкулатор ће вам приказати износ, по садашњој вредности новца, који би требало да остварите у периоду када одете у пензију.

Калкулатор је намењен онима који, поред издвајања за редовну пензију коју за им уплаћује послодавац (државна пензија), штеде и за пензију у добровољном пензијском фонду.

КАЛКУЛАТОР МЕШОВИТОГ ОСИГУРАЊА ЖИВОТА

Мешовитим осигурањем живота истовремено остварујете погодности осигурања и штедње. Овај калкулатор ће вам, на основу параметара које сами задате, приказати пројекцију износа осигуране суме, тј. накнаде на коју имате право (било ви, било лице које одредите) ако се осигурате и редовно плаћате премију осигурања. Уговорена осигурана сума се исплаћује по истеку уговора о осигурању - исплата за случај доживљења, или у току трајања осигурања - исплата за случај смрти.