Оснивате породицу

Оснивањем породице преузимате велику одговорност. Ви сте неко од кога зависи квалитет живота чланова ваше породице. Потрудите се да дате максималан допринос са своје стране, а ми ћемо вам помоћи да управљате личним финансијама и на тај начин обезбедите своју породицу.

Право је време да изнова сагледате своје финансијско стање. Наш калкулатор кућног буџета помоћи ће вам да увидом у месечне приходе и расходе сагледате како заправо управљате личним финансијама. Разговарајте са својим партнером и заједнички направите породични финансијски план. Аутоматско праћење кућних финансија неће променити ваше навике, нити ће имати свој смисао уколико нисте поставили циљ – штедња за летовање, штедња за рођење детета, штедња за куповину аутомобила или стана. Направите приорите потреба, и трошите новац само на неопходне ствари, како бисте могли више уштедети.

Исто тако, можете на почетку месеца издвојити новац за месечне рачуне, затим за унапред утврђен износ штедње и остатак поделити на број дана и број чланова породице тако да утврдите колико новца дневно може трошити сваки члан породице. Уколико се определите за овај начин управљања кућним буџетом, придржавајте га се без одступања.

Ако сте се тек венчали и живите код родитеља или сте подстанар, вероватно увелико размишљате о животу у вашем сопственом дому.

Уколико планирате да купите стан, избегавајте друге кредите или кредитне картице како бисте уштедели више новца и тиме обезбедили већи проценат учешћа. Уколико ипак, имате потребу да се задужујете поред планова за велике инвестиције, погледајте услове које нуде различите банке, сакупите довољно информација о сваком производу како бисте могли да их упоредите и донесете коначну одлуку.

Савети
  • Задужујте се само у случају преке потребе.
  • Потрудите се да своје обавезе плаћате на време, јер ћете тако платити мање него да вам се зарачунавају додатни трошкови.
  • Редовним плаћањем стварате своју кредитну историју редовног платише, што вам касније може олакшати узимање новог кредита.
  • Настојте да себе не доведете у позицију да не можете да платите своје обавезе – немојте се презадуживати.