Одвајате се од родитеља

Запослили сте се и планирате да се одвојите од својих родитеља и да започнете нови, независан живот!? Сада ћете имати нове обавезе и одговорности, а овај водич ће вас усмерити како да управљате вашим новцем на најефикаснији начин.

За почетак, биће неопходно да отворите рачун у банци ако га већ немате. Преко рачуна можете да:

  1. примате плату,
  2. плаћате рачуне,
  3. узимате кредит,
  4. управљате вашим новцем.

Отварање рачуна

Пре него што се определите за неку банку, распитајте се о трошковима отварања и вођења рачуна. Затварање рачуна је бесплатно у свим банкама.

Сазнајте да ли постоје неки специфични услови који би могли задовољити ваше потребе (нпр. електронско банкарство, минус по текућем рачуну, СМС обавештења, распрострањеност експозитура и банкомата итд.).

Управљање новцем

Најбољи начин да научите да управљате вашим новцем је рационално коришћење и штедња. Тестирајте своју потрошњу уз помоћ калкулатора кућног буџета како бисте увидели да ли добро управљате новцем којим располажете. Можда ћете добити идеју где треба да смањите трошкове да бисте могли да штедите за будућност и непредвиђене ситуације.

Погледајте

Савети

Записујте ваше дневне издатке и на крају месеца ћете имати реално стање на које ствари трошите највише новца и где бисте могли да уштедите.
Плаћајте ваше рачуне на време да не бисте непотребно трошили новац на затезне камате.

На почетку сваког месеца одвојите новац који ће вам бити неопходан за редовне трошкове (рачуни, исхрана, превоз итд.). Неки рачуни плаћени на време или до одређеног рока доносе попусте на крајњи износ (нпр. инфостан, рачун за струју). На тај начин ћете избећи ситуацију да немате довољно новца за основне потребе.

Пре него што кренете у куповину направите списак потребних ствари и придржавајте га се. Непланирана куповина понекад знатно увећава износ новца који треба да издвојите за ствари које вам нису неопходне.

Уштедом од само 100 динара дневно на крају месеца бисте имали 3.000 динара, а после годину дана 36.000 динара, што је више од једне просечне плате у Србији. Ако пак орочите тај новац на годину дана, уштедећете 38.500 динара.