latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 
Заштита корисника | Улагање у добровољне пензијске фондове

Улагање у добровољне пензијске фондове

Добровољни пензијски фондови су облик дугорочне штедње за старост. Сваки грађанин има избор да ли жели да се учлани и колико да уплаћује у добровољни пензијски фонд. Добровољни пензијски фондови се користе искључиво за дугорочну штедњу и под строгом су контролом Народне банке Србије. Улагањем у добровољни пензијски фонд можете остварити додатну пензију. Редовна пензија ни на који начин није везана за ова улагања.

Пре него што се учланите у добровољни пензијски фонд саветујемо вам да прикупите и упоредите податке о више добровољних пензијских фондова. Информације о добровољним пензијским фондовима можете добити у канцеларијама друштва за управљање и од њихових посредника. Основни извор података је проспект добровољног пензијског фонда. Обавезно га прочитајте. Немојте се ослањати само на рекламни материјал. Будите опрезни са примерима износа пензија који вам могу бити приказани – питајте колики су приноси и накнаде коришћени у рачуници и размислите да ли Вам делују реално.

Висина ваших средстава у добровољном пензијском фонду није гарантована, већ зависи од висине уплаћених доприноса, фреквентности и дужине периода уплата, од приноса које добровољни пензијски фонд оствари, као и накнада које наплаћује друштво за управљања добровољним пензијским фондом. Ако добровољни пензијски фонд у који уплаћујете доприносе не испуњава ваша очекивања, можете средства са вашег индивидуалног рачуна пренети у други добровољни пензијски фонд.

Уколико су вам потребна појашњења у вези са добровољним пензијским фондовима позовите Информативни центар Народне банке Србије на телефон 0800 111 110 (позив је бесплатан).

Сазнајте више...
Списак друштава за управљање ДПФ
Вредност инвестиционих јединица ДПФ
Савети заинтересованима за чланство у добровољном пензијском фонду
Прописи

Погледајте...
Више о улагањима у добровољне пензијске фондове - tvojnovac.nbs.rs