latinica

Обрати пажњу... то је ТВОЈ НОВАЦ

 

Остале могућности штедње за старост

Погледајте...

Дочекајте спремни одлазак у пензију
Ваша прва приватна пензија
Остале могућности штедње за старост

penzioneri Које су остале могућности штедње за старост?

Поред поменутих препоручених облика пензије, можете се одлучити и за неки додатни вид штедње .
Увек имајте на уму да стандард којим желите да живите у пензији зависи од износа уштеђених средстава током радног века.

Планирајте тренутак одласка у пензију. Размотрите могућност да радите и након одласка у пензију, али немојте изгубити из вида ни могућност губитка посла пре одласка у пензију.

Размислите колико ће вам новца бити потребно када одете у пензију. За многе људе пензија значи више времена и мање новца него током радног века. Имајте у виду да нећете имати исте трошкове које сте имали док сте радили и да сте вероватно већ вратили кредите за стан или ауто, али ће вам истовремено неки други трошкови, попут оних за струју, грејање и медицинске услуге бити већи.
 

Saveti
Планирање пензије је дугорочан процес који се мења у зависности од различитих околности из вашег приватног живота (новог посла, венчања или развода) или неких општих тржишно-економских кретања (каматне стопе, инфлације). Зато почните да издвајате део примања од првог дана вашег запослења.
Уколико сте запослени, послодавац треба да вам уплаћује доприносе за пензијско, здравствено и осигурање за случај незапослености. Проверите да ли је то заиста тако!
Утврдите колико можете да издвајате додатну штедњу за старост. Детаљно се распитајте о напред наведеним могућим изворима прихода у пензији и определите се за онај вид који вам највише одговара.
1. будите опрезни са примерима износа пензија који вам могу бити приказани – питајте колики су приноси и накнаде коришћени у рачуници
2. упоредите висине накнада фондова,
3. имајте на уму да фонд који има највећу вредност инвестиционе јединице не мора бити најбољи. Оно што би требало више да вас интересује јесте висина оствареног приноса
Брошуре и проспекти представљају маркетиншки материјал, а не инвестиционе савете. Они производе приказују у најбољем светлу. Стога, немојте се ослањати само на рекламни материјал, већ се за савете увек обратите неутралној особи.

Калкулатор за пензије
Калкулатор мешовитог осигурања живота

Ваша прва приватна пензија
Животно осигурање
Штедња

Linkovi

Списак друштава за управљање добровољним пензијским фондовима
Вредност инвестиционих јединица добровољних пензијских фондова
www.pio.rs